Futómű állításról hasznos információk és a gyakran feltett kérdések!

2020.06.23.

Futómű állításról hasznos információk és a gyakran feltett kérdések!

Futómű beállítás kérdések és válaszok.

A futómű beállításról gyakran feltett kérdéseket Székely Richárd műhelyvezetőtől kérdeztük meg. Rövid kérdések és egyszerű válaszokat kaptunk!

Lássuk hát:  

 

Üdvözlöm a Kedves olvasóinkat!

Székely Richárd vagyok és a futómű beállítással kapcsolatos kérdésekre szeretnék választ adni!

A következő pár sorban próbálom, megválaszolni azokat a kérdéseket, melyeket az ügyfeleink is nap, mint nap feltesznek nekünk!

 

 

Miért is állíttassam be a futóművet?

Nem Győzzük hangsúlyozni, hogy a futómű állítás nem egy javítás, hanem egy karbantartás! Tehát időszakos jelleggel próbáljuk beiktatni az évenkénti egyszeri futómű beállítást!

 

 

Mennyibe kerül egy futómű beállítás?

Személyautó 8.500 ft, Kisteher és Terepjáró 10.500 ft, Versenyautó illetve egyedi beállítás 15.000 ft

 

 

Milyen időközönként szükséges futóművet állíttatni?

Véleményünk és tapasztalatunk alapján évente egy alkalommal mindenképpen szükséges!

 

 

Futómű javítás és alkatrész csere után is szüksége futóművet állíttatni, hiszen új minden futómű alkatrész?

Határozottan igen a válasz! Minden futóművet érintő beavatkozás után be kell állítani a futóművet. Ha volt alkatrész cserélve ha nem.

 

 

Mivel lesz jobb egy jól beállított futómű?

Pont annyival, hogy a vezetőnek semmit se szabad észrevenni! Gondolok itt arra, hogy természetesnek kell lenni, hogy egy futómű jó. A kocsi egyenesfutása, kormány közép állása stb legyen jó. Ha a futómű jól van beállítva és a futómű alkatrészek is jók akkor mindennek rendben kell mennie.

 

 

Megfelelő szakmai tudással rendelkeznek-e az ott dolgozó szerelők?

Először is nálunk szakképzet és folyamatos tanfolyammal illetve továbbképzésekkel rendelkező szerelők dolgoznak. Szerelőink nem csak egyszerű autószerelők, hanem Technikus végezetséggel rendelkeznek! Fék, futómű szerelésben és állításban több mint 10éves tapasztalattal rendelkeznek.

 

Milyen futómű állító padot keressek, ahol biztosan jól be lehet állítani egy futóművem?

Mindig azt mondom, hogy a futómű állító gép legyen fiatal3D.-s rendszerű, de ami még fontosabb, hogy legyen megfelelő szakmailag képzett gépkezelő is a gép mellett. Egyébként büszkén kijelenthetem, hogy Debrecenben miénk a legújabb és legmodernebb 3D futómű állító.

 

 

Hogyan tudok megbizonyosodni arról, hogy helyesen állították e be a futóművem?

Minden beállítás után kap az ügyfelünk egy hitelesített mérési jegyzőkönyvet melyben feketén fehéren szerepel a mért és a beállított adat, továbbá vezetés közben nem szabad rendellenességet észlelnünk!

 

 

Stabilabb lesz az autóm a futóműbeállítás után?

Igen! Nőhet a kanyarsebesség és az úttartása is jobb lesz, mindemelett könnyebben irányíthatóvá válik az autó!

 

 

Félre vagy gyorsabban kopó gumik oka lehet a rosszul beállított futómű?

Igen! Egy rossz futómű geometria félre koptatja a gumikat melyek emiatt gyorsabban is kopnak!

 

 

Kell nekem a Szervízkönyvben ajánlott fél éves periódusú futómű állítás?

Követni kell a gyártók szerinti ajánlásokat minden esetben! Ha a gépjárműgyártó nem tér ki a futómű állításra, akkor egy átlagfelhasználású gépkocsinál évente egyszer vagy 15.ezer km.-enként ajánlom. Sportosabb felhasználás , erős igénybevételnek kitet, illetve erős gépjárműveknél akár a fél éves intervallum sem mondható soknak.

 

 

Balesetvészelés egy rosszul beállított futómű?

Huzamosabb ideig járni egy hibás futómű beállítással baleset veszélyes lehet, mivel szélsőséges futómű geometriával minden alkatrész szélsőséges értékben működik és igy fokozottabb igénybevételnek van kitéve!

 

 

Ha úgy érzem, hogy az autó egyenesen fut és a kormány sem áll félre akkor biztosan jó a futómű beállításom?

Nem, ez nagyon sok tényező és beállítási értétől függ! Az egyenes futás és a jó kormányközép nem jelenti azt, hogy a futómű beállítás jó!

 

 

Milyen értékekre állítjuk a futóművet?

Mindig a gyár által megadott értékekre állítjuk, erre egy gyári adatbázisunk  van az összes Autótípusra vonatkozóan! Egyedi igények esetén a beállítási értékek eltérhetnek (pl versenyautó)

 

Gyakran feltett kérdéseket Székely Richárd a Debreceni Márkafüggetlen Autójavító kft Műhelyvezetője válaszolta meg! Bővebb információ esetén illetve időpont foglalásért kérem, keressék: 06-30/838-8792

NGQ4YT